Kuka pelkää Paulaa?

Huomenna valitaan Kokoomukselle uusi puheenjohtaja. Oma ehdokkaani puheenjohtajakisassa on Paula Risikko. Siihen on moniakin syitä.

Kun tapasin Paulan ensimmäisen kerran vuosia sitten, minulle muodostui kuva helposti lähestyttävästä, kansalaisia kuuntelevasta ja asiansa osaavasta ihmisestä. Tuota ensi vaikutelmaa en ole joutunut muuttamaan. Opittuani tuntemaan hänet paremmin, kuvaan on tullut lisää syvyyttä, mutta perusasiat ovat säilyneet.

Pohjimmiltaan kyse on luotettavuudesta ja luottamuksesta. Poliitikko on luottamustehtävässä. Äänestäessään häntä kansalaiset antavat hänelle luottamuslauseen ja valtuuttavat hänet hoitamaan yhteisiä asioita. Aina poliitikot eivät ole tuon luottamukset arvoisia. Heidän puheensa ja tekonsa voivat olla keskenään ristiriidassa tai heidän politiikanteossaan voi olla kyse pikemmin oman edun tavoittelusta kuin työskentelystä yhteisten asioiden hyväksi. Lienee sanomattakin selvää, että edellä kuvatulla tavalla toimiva poliitikko ei saa ääntäni ainakaan yhtä kertaa enempää. Saadun kuvan murtuessa, murenee myös luottamus ja menetettyä luottamusta on vaikea paikata.

Minä luotan Paulaan ja en ole tuota luottamustani joutunut katumaan. Paula on rohkea ja rehellinen tekijänainen. Hän on aidosti sitä, mitä on. Hänen toiminnassaan ei ole kyse vaalikampanjoista tai rooleista, vaan halusta ja kyvystä tarttua asioihin ja tehdä niille jotakin. Tämä on näkynyt myös Paulan vahvana läsnäolona kentällä. Hän on koko kansanedustaja ja ministerikautensa ajan ollut koko kansa edustaja. Vaikka Paulan yhteydessä usein korostetaan ennen muuta hänen inhimillistä puoltaan ihmisten johtajana, ei ole syytä jättää huomiotta myöskään hänen talousosaamistaan, joka on saanut tunnustusta myös vahvoilta talousasiantuntijoilta.

Huominen puheenjohtajaäänestys tulee ennakolta arvioiden olemaan tiukka. On epätodennäköistä, että kukaan ehdokkaista saisi yli viisikymmentä prosenttia äänistä ensimmäisellä äänestyskierroksella. Vaa'ankieliasemaan asettuneekin se, miten ensimmäisen kierroksen aikana tippuvan ehdokkaan kannattajat äänestävät toisella kierroksella. Sen suhteen olemme viisaampia huomenna iltapäivällä.

Jo ensimmäisenä kokouspäivänä tunnelma puoluekokouksessa on ollut korkealla. Oma osuutensa iloisen tunnelman luomisessa on ollut myös Pohjanmaan Kokoomusnaisten Kuka pelkää Paulaa? tanssiesityksellä. Tunnelma on korkealla varmasti myös huomenna puheenjohtajaäänestyksen jälkeen. Toivon, että sen voittaja on Paula.

Terveisin Anna-Liisa