Mitä odotan politiikalta?

Viimeisen vuoden aikana poliittiset päättäjät ovat näkyneet medioissa pikemmin erilaisten kohujuttujen kuin päätöksenteon kautta. Uutisoinnin aiheena ovat olleet muun muassa päättäjien parisuhteisiin liittyvät sotkut sekä edustakuntavaalien rahoitus ja sen mahdolliset kytkökset tehtyihin päätöksiin.

Epäkohtiin on toki puututtava. En hyväksy väärän tiedon antamista vaalirahoituksesta tai muistakaan asioista. Mielestäni poliittisen päättäjän tulee kertoa avoimesti olemassa olevat sidonnaisuudet ja tarpeen tullen jäävätä itsensä päätöksenteossa. Tekemällä vaalirahoituksesta ja muista vastaavista asioista läpinäkyviä ja pysymällä asialinjalla, voidaan myös julkisessa keskustelussa keskittyä oikeisiin asioihin. Amerikkalaistyylinen vastapuolen mustamaalaamiseen perustuva politiikan teko ei mielestäni sovi suomalaiseen poliittiseen keskusteluun.

Itse toivon julkista keskustelua nimenomaan valmisteilla olevista ja päätettävistä asioista poliitikkojen yksityiselämän sijaan. Julkinen keskustelu valmisteilla olevista asioista valottaa asioita monipuolisesti eri näkökulmista. Sen kautta voidaan pohtia vastuullisesti ja laaja-alaisesti myös päätösten seurauksia. 

Mielestäni poliitikkojen tulee näkyä, ja myös itse haluan näkyä poliitikkona nimenomaan päätettävien asioiden kautta. Tästä poliitikot ovat vastuussa jo äänestäjilleen. Kohulööpit tuskin ovat sitä, mitä äänestäjät ovat odottaneet poliitikolta antaessaan hänelle äänensä.

Poliittisessa päätöksenteossa on kyse luottamustoimesta. Minun ääneni on eri vaaleissa saanut henkilö, jonka olen kokenut olevan luottamukseni arvoinen. Äänestämäni henkilöt eivät ole pettäneet luottamustani.

Haluan olla omalta osaltani vahvistamassa poliittista toimintakulttuuria, jossa ollaan äänestäjien luottamuksen arvoisia. Itse arvostan politiikassa avoimuutta, rehellisyyttä ja vastuullista päätöksentekoa. Myös poliittinen uskottavuus rakentuu näille lähtökohdille.

Haluan kuulla mielipiteesi, mitä sinä äänestäjänä odotat politiikalta ja poliitikoilta. Mitkä asiat vaikuttavat päätökseesi antaa ääni tietylle ehdokkaalle? Millaiset asiat heikentävät poliittista uskottavuutta?

 Terveisin Anna-Liisa