Terveyspalveluiden saatavuus

Viime päivinä olen saanut kokemustietoa terveyspalveluiden saatavuudesta. Soitto yhteispäivystykseen. Soittoyritys terveysasemalle. Usean tunnin jonotus terveysaseman ajanvaraukseen. Sen jälkeen edessä oli vielä jonotus sairaanhoitajalle ja lopulta jonotus lääkärille. Lääkäriavun tarpeessa olevan täytyi tehdä kaikki tämä ja jotta tähän päästiin, täytyi avuntarpeen olla akuutti.


Kuntavaalien alla vaalipaneelissa esitettiin yleisökysymys siitä, pitääkö Kokoomus terveyspalveluiden saatavuutta asiakkaiden kannalta tärkeimpänä asiana. Viime päivien kokemusteni perusteella palvelujen saatavuus on asiakkaalle todella tärkeää.

Sunnuntai-iltana soitin pari viikkoa jatkuneen kuumeilun vuoksi yhteispäivystykseen. Minua kehotettiin ottamaan aamulla yhteyttä omalle terveysasemalle. Aamulla kello kahdeksan yritin soittaa terveysasemalle. Ensimmäisellä yrittämällä puhelu meni vastaajaan, jossa kerrottiin terveysaseman aukioloajat. Toisella yrittämällä jouduin jonoon. Lähes kymmenen minuutin jonotuksen jälkeen, jätin vastaajaan soittopyynnön. Puheluyrityksen jälkeen, otin potilaan mukaani ja ajoin terveysasemalle. Näin olin soittopyyntöineni sekä puhelinjonossa että terveysasemalla paikan päällä jonottamassa.

Jonotusnumeron saatuani, jouduin toteamaan, että terveysaseman ajanvarausjonossa edellämme oli lähes kaksikymmentä muuta jonottajaa. Ja jonottaa saimmekin oikein urakalla. Aluksi ajanvarausasiakkaita palveli kaksi palvelupistettä. Jonkin ajan kuluttua toinen niistä kuitenkin siirtyi palvelemaan muita asiakkaita. Jo ajanvaraukseen pääsemiseen meni kaksi ja puoli tuntia. Kun vuoromme tuli lopulta, kysyi vastaanottovirkailija, miksi emme olleet hakeneet apua kouluterveydenhuollosta. Terveydenhoitaja ei ollut kuitenkaan ollut paikalla edeltävän viikon aikana ja todennäköisesti terveydenhoitaja ei olisi pystynyt tekemään muuta kuin lähettämään lääkärille. Tuolle samalle ruuhkaiselle terveysasemalle.  

Sinnikäs odottaminen palkittiin ajalla sairaanhoitajalle. Aikoja ei kyllä olisi enää ollut, mutta saimme ajan ylipaikalle. Sitä ennen edessä oli kuitenkin parin tunnin odotus. Siispä vein potilaan välillä kotiin levähtelemään ja parin tunnin päästä paluu takaisin terveysasemalle. Tuossa vaiheessa edessä oli vajaan tunnin odotus. Sairaanhoitaja totesi lääkärikäynnin tarpeelliseksi joten eipä muuta kuin jälleen jonottamaan. Loppujen lopuksi lääkärille päästäksemme saimme tehdä liki kokonaisen työpäivän odottamalla, odottamalla ja jälleen odottamalla ja sillä edellytyksellä, että avuntarve oli akuutti.

Mikä olisi ollut tilanne, jos kyse olisi ollut ei-kiireellisestä avuntarpeesta? Aiempien kokemusten perusteella, olisin todennäköisesti jäänyt odottamaan vastausta aamulla jättämääni soittopyyntöön. Vastauksen olisin saanut ehkä iltapäivällä. Välttämättä en olisi kuitenkaan saanut lääkäriaikaa. Syynä tähän olisi voinut olla se, ettei listoilla ole yhtään vapaita aikoja ja uusia listoja ei ole tehty. Vaihtoehtoisesti potilas olisi voinut saada lähetteen laboratoriotutkimuksiin vastaanottoavustajalta ja lääkäriltä soittoajan, jolloin saa kuulla tutkimusten tulokset. Lääkäri olisi voinut määrätä myös tarvittavat lääkkeet potilasta tapaamatta.

Edeltävässä ei ole kyse spekulaatiosta, miten asiat voisivat mennä, vaan kokemusperäisestä tiedosta. Tilanne voi tietysti vaihdella terveysasemittain. Nämä ovat minun kokemuksiani parin viime vuoden ajalta, jolloin tilanne on ollut huonompi kuin aiemmin.

Lääkäriavun saaminen ei ole helppoa. Jos potilas onnistuu pääsemään yhteispäivystykseen, voi hän varautua jo alun alkaen useiden tuntien tai jopa koko yön kestävään odotukseen. Paljon vähemmällä odottamisella ei pääse mennessään terveysasemalle, etenkin jos jonottaa ensin ajanvaraukseen, sitten sairaanhoitajalle ja lopuksi lääkärille. Jo odottaminen sinänsä vaatii kuntoa, mutta samanaikaisesti potilaan on oltava riittävän sairas päästäkseen edes jonoon. Näiden kokemusten jälkeen en voi kuin ihmetellä terveyspalveluiden saatavuuden korostamiseen kohdistunutta kritiikkiä. Kyllä asiakkaan näkökulmasta on olennaisinta, onko palvelua saatavissa ja onko tarjottu palvelu laadukasta.


Terveisin Anna-Liisa